Prinsjesdag 2017: de belangrijkste punten

Omdat de partijen die het nieuwe kabinet moeten formeren nog aan de onderhandelingstafel zitten, is de Rijksbegroting 2018 is tijdens Prinsjesdag gepresenteerd door Jeroen Dijsselbloem, inmiddels demissionair minister van Financiën.

Den Haag Ridderzaal
Nieuws
Datum: 22-09-2017

Hoewel er geen ingrijpende wijzigingen in het beleid zijn, verandert er volgend jaar toch het een en ander in de financiën van de meeste mensen. Wij zetten de belangrijkste zaken voor u op een rij.

Koopkracht in 2018

We beginnen met het goede nieuws: ruim 80% van alle mensen in Nederland hebben volgend jaar meet te besteden. Gemiddeld stijgt de koopkracht in 2018 met 0,6 procent en vooral mensen met een baan profiteren hiervan. Veel senioren en uitkeringsgerechtigden gaan er echter juist op achteruit. 

Meer geld naar zorg, geen hoger eigen risico

Er gaat volgend jaar tenminste een half miljard euro extra naar de zorg. Vooral de verpleeghuiszorg krijgt met een injectie van ruim € 430 miljoen een flink extra budget.

In eerste instantie zou het eigen risico voor de zorgverzekering omhoog gaan van € 385 naar € 400, maar deze maatregel werd later teruggedraaid. Het eigen risico blijft in 2018 € 385. Naar verwachting stijgt de zorgpremie wel met zo’n € 6 per maand.

De basisverzekering wordt uitgebreid met een paar extra dekkingen:

  • 12 behandelingen oefentherapie bij artrose aan heup- en kniegewrichten;
  • zittend ziekenvervoer bij immuuntherapie (voor oncologiepatiënten);
  • verzorging kinderen tot 18 jaar die nodig is als gevolg van geneeskundige zorg.

Meer geld voor leraren

De leraren in het basisonderwijs krijgen een loonsverhoging van 3%. Daarmee is een bedrag van € 270.000 gemoeid. De eis was echter 10% om zo op een gelijk niveau te komen met leraren in het middelbare onderwijs. Omdat deze eis niet is ingewilligd, gaat de staking in oktober gewoon door.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hecht veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.